onsdag 24. februar 2010

Poul Henningsen - og hans mest kjente lamper


Poul Henningsen (1894-1967) var arkitekt. Han begynte med å tegne hus på 1920-tallet. Da han skulle velge lamper til husene han tegnet, syntes han at datidens lamper ikke var bra nok, så i stedet begynte han å tegne sine egne lamper. Henningsens lamper vakte oppsikt da de kom, og han er fremdeles kjent for sitt banebrytende lampedesign.Henningsen ønsket å gjøre hjemmet, og de som bor der, vakrere. Lampene han tegnet skulle derfor etterligne den varme gløden fra oljelampene han vokste opp med.
I 1924 begynte Henningsen å jobbe med PH-lampen sammen med produsenten Louis Poulsen, og i 1925 vant den første PH-lampen gullmedaljen på Exposition Internationale des Arts Décoratifs & Industriels Modernes i Paris. PH-lampen var den første i en serie lamper som Henningsen videreutviklet under sin lange karrierere. Lampene har fått navn som PH2/1, PH3/2, PH 4/3, og så videre.

PH 5 fra 1958 er en av de mest kjente, og regnes blant klassikerne. Den finnes i de fleste offentlige bygninger i Danmark - og i ikke så rent få private hjem.

Henningsen baserte designet av PH-lampen på en vitenskapelig analyse av hvordan en lampeskjerm fungerer. Målet var å lage en lampe som ga fra seg lys uten å blende.

PH-lampen er derfor laget på en slik måte at lyspæren ikke synes. Dessuten sendes lyset ut nedover på en måte som gjør at hver lysstråle ikke reflekteres mer enn én gang.


PH Konglen blir betragtet som et klassisk mesterverk laget av Poul Henningsen for næsten 50 år siden. Selve konstruktionen består af 12 stål buer. På denne konstruktion plaserte Henningsen 72 kobber blader i 12 cirkulære rækker med seks blader på hver. Da hver række er forskutt, dækker de 72 bladene for hverandre. Dette design gjør det muligt å se armaturet fra enhver vinkel uten å kunne se, at lyskilden er plasert i midten av armaturet. De originale Kongler ble designet til en restaurant i København, Langelinie Pavillon, og der henger de også den dag i dag.

lampene som ble designet av Poul Henningsen. Felles for mange av dem er at de har mange skjermer, vanligvis mellom 3 og 8. Skjermsystemet er utarbeidet ut i fra matematiske beregninger av hvordan lyset reflekteres. Skjermene er oftest laget av metall eller hvitt (evt. farget) glass.

PH-lamper produseres av Louis Poulsen, som har rettighetene til dem i Danmark

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Decoupage

Decoupage
Biter av appelsinjuice kartong som først er skilt lag for lag fra kartongen, slik at ett tynt lag ytterst er igjen. bitene klippes til og , her settes sammen slik at det blir ett helt nytt bilde.